Op deze blog proberen we je op de hoogte te houden van de geschiedenis van het gezelligste stadje van Vlaanderen.
Niet altijd de grote onderwerpen, misschien wel meer de kleine dingetjes die jou ook kunnen interesseren.

woensdag 6 juli 2011

Project 'WO-1 in Lier'

Tijdens een persconferentie op vrijdag 10 december 2010 maakte minister Geert Bourgeois de projecten bekend die geselecteerd werden in het kader van het Impulsfonds “100 jaar Groote Oorlog”. 

Eén van die geselecteerde projecten is “WO-1 in Lier”. De projectindiener is de Stad Lier. De totale investering bedraagt 66.790 euro, de Vlaamse overheid kent aan dit project een subsidie toe van 29.400 euro. 

Het geselecteerde project bestaat uit twee delen:

-          een stadswandeling doorheen de binnenstad langs infopanelen met het verhaal van de verwoesting en de wederopbouw. Leven in de moeilijke tijden van oorlog krijgt de nodige aandacht;

-          een fietsroute langs de forten en schansen op het grondgebied van Lier die door de Duitsers werden beschoten bij het begin van de oorlog. Via fluisterborden zal de bezoeker informatie krijgen over de gebouwen. 

De Lierse Grote Markt tijdens de Eerste Wereldoorlog
Er zal ook een brochure aangemaakt worden met uitleg over en een plan van de stadswandeling en de fietsroute. Het is ook de bedoeling om verblijfsarrangementen te ontwikkelen met als thema “WO-1 in Lier”. 

Eén van de criteria die bij de beoordeling van de projecten een rol speelden, was het internationale potentieel van het historische gegeven van een project. Een ander criterium was of er een duidelijke visie op het project is en of die al is uitgewerkt. En in een derde criterium wordt getoetst of het project voldoende belevingsgericht is uitgewerkt. 

Het project kadert in het strategisch plan voor Toerisme te Lier en omgeving. De hoofddoelstelling is om door middel van beeld (iconografie) en verhalen de stadsontwikkeling en de geschiedenis in en rond de stad dichter bij de bezoeker te brengen. Qua productontwikkeling onderscheidt dat plan twee fases. Fase 1 richt zich op de viering van 800 jaar stad Lier in 2012. Fase 2 handelt over de herdenking van WOI in 2014 en de jaren daarop. Lier zal daarvoor gebruik maken van moderne smart-phonetechnologie.

Het strategisch plan voor toerisme geeft aan dat Lier zich prioritair moet richten op het  dagtoerisme (individueel en groepsreizen) en op verblijfstoerisme van korte duur. Voor Lier zijn de prioritaire markten dan het binnenland en buurland Nederland en stuk van Duitsland. Het WO I-project biedt mooie kansen om het verhaal van de stadsontwikkeling en de geschiedenis van Lier te vertellen. Dat verhaal, en de forten in de nabije omgeving, hebben op zichzelf echter geen grote internationale bekendheid of aantrekkingskracht.
 
Voormalig zicht op de Oever met het "Spui" en de houten noodwoningen (1920)
Er zal een noodwoning, zoals die in Lier werd gebouwd in WO I, opgericht worden op de Grote Markt. Deze barak met tentoonstelling is de startplaats voor een stadswandeling die aan de hand van fluisterborden op verschillende plaatsen in de stad het verleden uit WO I zal tonen. De stad heeft toen erg te lijden gehad. De Markt is bijvoorbeeld na WO I bijna volledig heropgebouwd. De wandeling doet ook plaatsen aan waar bijvoorbeeld veel noodwoningen hebben gestaan. Beeldmateriaal en verhalen helpen dat te reconstrueren. Aan de fluisterborden kunnen de deelnemers dat multimediamateriaal via een QR-code op hun smartphone oproepen.  De wandeling en brochure zullen klaar zijn tegen het najaar 2013.

De fietstocht gaat langsheen 3 forten: Fort van Lier, Fort van Koningshooikt en Fort van Kessel, hoofdzakelijk via de bestaande fietsknooppunten route. Vanuit het centrum is een kort stukje nieuwe route nodig naar het Militair Kerkhof op de Mechelsesteenweg. Eveneens klaar in het najaar 2013.

In het kader van dit project zijn we op zoek naar fotomateriaal i.v.m. de Lierse noodwoningen, zowel interieur als exterieur. Je kan ons dit melden via e-mail of telefonisch 0497/52.94.51.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten