Op deze blog proberen we je op de hoogte te houden van de geschiedenis van het gezelligste stadje van Vlaanderen.
Niet altijd de grote onderwerpen, misschien wel meer de kleine dingetjes die jou ook kunnen interesseren.

zaterdag 11 juni 2011

Het verzet in Lier tijdens Wereldoorlog II

Aan de Gentse universiteit behaalde Julie Scheers tijdens academiejaar 2008-2009 met haar scriptie 'Het verzet in Lier tijdens Wereldoorlog II'  de graad van master in de geschiedenis.

In Lier waren tijdens de bezetting vijf verzetsbewegingen actief. De grootste en belangrijkste van deze bewegingen was de Witte Brigade (Fidelio) met ongeveer 140 leden. De tweede grootste verzetsbeweging die in Lier actief was, is het Geheim Leger met ongeveer 40 leden. Het Nationaal Legioen was een groepje jongeren dat voor korte tijd actief was in Lier. De derde Lierse verzetsbeweging was de NKB-afdeling (Nationaal Koninklijke Beweging). In Lier was tot slot een groepering van het OF (Onafhankelijksfront) actief.

De Lierse verzetsbewegingen hebben zwaar te lijden gehad onder Duitse repressie. Zo goed als alle Lierse verzetsbewegingen, buiten het OF en het Nationaal Legioen dat op dat ogenblik al niet meer bestond, werden in het jaar 1943 zware slagen toegebracht

Op 4 september 1944 werd Lier bevrijd door de geallieerden. De bevrijding verliep onverwacht vlot. Zonder veel weerstand trokken de Duitsers zich terug waardoor in Lier geen enkel gevecht zou plaatsvinden. Een grote rol was er dus niet weggelegd voor het verzet, hoewel ze dat zelf heel anders ingeschat hadden.

Voor de volledige tekst van deze scriptie: kijk op deze link.

1 opmerking: