Op deze blog proberen we je op de hoogte te houden van de geschiedenis van het gezelligste stadje van Vlaanderen.
Niet altijd de grote onderwerpen, misschien wel meer de kleine dingetjes die jou ook kunnen interesseren.

zaterdag 11 juni 2011

Publicatie kroniek van Richard Van Grasen


Richard Van Grasen (°? - +1620) woonde in de Kluizestraat in Lier. In de periode 1603 - 1620 bekleedde hij de ambten van schepen en burgemeester. Hij was lid van de rederijkerskamer d’Ongeleerden. Hij wordt genoemd met betrekking tot de komst van de Dominicanen naar Lier, de stichting van het Sint-Annagodshuis, het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel en de IJzeren Boom in de voormalige Kluizekerk. In deze kerk zijn ook zijn grafsteen en epitaaf bewaard. Welke opleiding hij genoten heeft of welke beroepsbezigheid hij uitoefende zijn tot op heden nog onbekend. Het stedelijk museum bezit een portretschilderij van Van Grasen.

In de periode 1614 - 1620 schreef hij een kroniek van Lier waarvan de autograaf waarschijnlijk het handschrift is dat bewaard wordt in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Documenten van of over Van Grasen vindt men in het Lierse stadsarchief, het archief van het Lierse OCMW, het Algemeen Rijksarchief, het Rijksarchief Antwerpen, het kerkarchief van de Lierse Sint-Gummarusparochie, privébezit, het archief van de Dominicanen in Leuven, …

Ernest Mast stelt in zijn Liersch dagbericht (1888) dat de kroniek van Van Grasen een belangrijk werk is en de voornaamste bron voor hen, die zich met de oudheden onzer stad bezig houden. Naast Mast consulteren ook onder meer Christiaan Van Lom en Anton Bergmann het handschrift Van Grasen. Al is Mast’s uitspraak, zeker vandaag, sterk overdreven, toch blijft de kroniek van Van Grasen een basiswerk waar een historicus moeilijk om heen kan.

Met deze publicatie wordt deze voor zover bekend oudste, of althans toch meest volledige verhalende bron over Lier voor iedereen toegankelijk.

Het wordt een lijvige tekstkritische, geannoteerde uitgave, getoetst aan de huidige stand van het historisch onderzoek over Lier. Alleen al de facsimile van het handschrift en de transcriptie met de noodzakelijke voetnoten worden geschat op een 650 pagina’s. Daarbij dient nog gerekend: een inleiding op de figuur van Van Grasen en zijn kroniek, een aantal bijlagen en de nodige illustraties.

Deze publicatie wordt een uitgave van het Liers Genootschap voor Geschiedenis.

2 opmerkingen:

  1. Alweer een nieuwe manier om bekendheid te krijgen. Knap werk.
    Luc

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan u of iemand anders mij soms op weg helpen om de oorsprong van de benaming "het LISP" terug te vinden ? Dank u.

    BeantwoordenVerwijderen