Op deze blog proberen we je op de hoogte te houden van de geschiedenis van het gezelligste stadje van Vlaanderen.
Niet altijd de grote onderwerpen, misschien wel meer de kleine dingetjes die jou ook kunnen interesseren.

vrijdag 30 september 2011

Sint-Gummarusblad - een Liers oorlogsblad tijdens de Eerste wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen een aantal vluchtelingenbladen ten behoeve van de Belgische vluchtelingen in Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Naast enkele grote bladen, zoals het Franstalige 'Le XXe Siècle' en het meer flamingante 'De Stem uit België', verschenen er ook kleinere vluchtelingenblaadjes. Zij vonden hun lezerspubliek bij vluchtelingen en frontsoldaten uit een bepaalde stad.

Het eerste nummer van het Sint-Gummarusblad

Voor de gevluchte Lierenaars en Lierse frontsoldaten verscheen vanaf april 1918 het 'Sint-Gummarusblad'. Het was een maandblad en het werd eerst gedrukt in Calais en daarna in Mers-les-Bains (Somme). Het formaat was 22x14 cm en telde tussen 4 tot 10 pagina's. Men vermoedt dat 4 of 5 nummers zijn verschenen. De Antwerpse erfgoedbibliotheek 'Hendrik Conscience' heeft de eerste drie nummers in haar bezit.


De redactie was in handen van militair Emiel De Vocht, welke zijn stukken ondertekende met Emiel Nagels. Hij werd hierin bijgestaan door E.H. Brabants, krijgsaalmoezenier. 


Het Sint-Gummarusblad besteedde vooral aandacht aan nieuws uit Lier. Men maakte o.a. melding van de huizen die reeds werden heropgebouwd. Het Lierse toneel- en sportleven kreeg de nodige aandacht. Via een opsomming van de steuncomités kreeg men een beeld hoe bezet Lier zich door de oorlog sleepte. Ook werd een artikel uit 'Ons Lier' over de verwoeste Jezuiëtenkerk overgenomen in de oorlogskrant.


Het blad was voornamelijk opgericht om nieuws over de Lierse soldaten te verspreiden. De namen van Lierse krijgsgevangenen, gekwetsten en gesneuvelden werden daarom meermaals gepubliceerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten