Op deze blog proberen we je op de hoogte te houden van de geschiedenis van het gezelligste stadje van Vlaanderen.
Niet altijd de grote onderwerpen, misschien wel meer de kleine dingetjes die jou ook kunnen interesseren.

maandag 7 november 2011

Een schilderij van Rubens afkomstig uit de Lierse Kapucijnenkerk te bewonderen op de tentoonstelling in de Amsterdamse Hermitage

Van 17 september 2011 tot en met 16 maart 2012 presenteert de Hermitage Amsterdam een indrukwekkende selectie uit de verzameling Vlaamse kunst van de Hermitage St.-Petersburg. Een magistraal overzicht van 75 schilderijen en circa 20 tekeningen, waaronder talrijke meesterwerken van de grote drie van de Antwerpse school: Peter Paul Rubens, Anthonie van Dyck en Jacob Jordaens en werken van bekende tijdgenoten. Met 17 schilderijen en vele tekeningen krijgt Peter Paul Rubens (1577–1640) extra veel aandacht in de tentoonstelling.

Eén van de schilderijen is een kruisafneming afkomstig uit de Lierse Kapucijnenkerk. De figuren die Christus van het kruis neerhalen zijn in deze compositie gereduceerd tot vijf. De compositie is geheel geconcentreerd rond het lichaam van Christus. Zoals in de bekende Antwerpse 'Kruisafneming' wordt de nadruk gelegd op Maria Magdalena's schoonheid en de rijkdom van haar kledij.

Het altaartuk is afkomstig uit de Kapucijnenkerk in Lier. Het werd uit de kerk weggehaald door de Fransen en naar Parijs gebracht in 1797 of 1798. Het kwam in het bezit van Joséphine de Beauharnais en werd in 1814 gekocht door Tsaar Alexander I. Sindsdien hangt het schilderij in het Hermitagemuseum te Sint-Petersburg. Nu is het uitzonderlijk te bewonderen in Amsterdam tot 16 maart 2012.

Projectleider Birgit Boelens over 'De Kruisafneming':

1 opmerking: